O le vevela o le tau e mafua ai le siʻitia o telefoni faʻafuaseʻi e fesoʻotaʻi ma le maualuga o le vevela

Na lipotia mai e le MedStar Emergency Medical Services Center i Tarrant County le siʻitia o telefoni mai tagata na puʻeina i le vevela i le lua aso talu ai.
Na taʻua e Matt Zavadsky, le ofisa sili o suiga o le MedStar, pe a maeʻa le tau mafanafana, e mafai ona puʻeina tagata i aafiaga o le maualuga o le vevela.
Na lipotia mai e le MedStar 14 ia telefoni i le faaiuga o le vaiaso, nai lo le 3 masani e fesoʻotaʻi ma le vevela i le aso.E to’asefulu mai le to’a 14 tagata e mana’omia ona taofia i le falema’i, ma le to’a 4 o lo’o i ai i se tulaga tigaina.
“Matou te mananaʻo e valaʻau mai tagata ona ua matou i ai iinei e faʻamautinoa le saogalemu o tagata.Afai e amata ona maua e tagata ni faʻalavelave faʻafuaseʻi e fesoʻotaʻi ma le vevela, e ono vave ona tupu i ni tulaga e lamatia ai le ola.Ua uma ona maua le tele o nei mea i le faaiuga o le vaiaso.Ioe,” o le tala lea a Zavacki.
Na faalauiloa e MedStar se maliega o le tau ogaoga i le Aso Gafua, lea e tupu pe a maualuga le maualuga o le vevela i luga ole 105 tikeri.O le maliliega e faʻatapulaʻaina le faʻaalia o tagata mamaʻi ma tagata faigaluega faʻafuaseʻi i le vevela tele.
Ua fa'apipi'iina le ta'avale a le falema'i i sapalai fa'aopoopo e fa'aalili ai le gasegase-e tolu vaega ea malulu e malu ai le ta'avale, ma le tele o vai e tausia ai le soifua maloloina o foma'i.
“E masani ona matou fai atu i tagata e aua neʻi o i fafo pe a le manaʻomia.Ia, o le au tali muamua e leai se filifiliga, ”o le tala lea a Zawadski.
O le maualuga o le vevela o le 100 tikeri i lenei taumafanafana na faʻatasi ma le leaga o le ea.O se si'osi'omaga puaoa e mafai ona fa'aita tagata i fa'afitauli o le manava.
Fai mai Zavadsky: "O le faʻafitauli o le lelei o le ea o se tuʻufaʻatasiga o faʻafitauli o le ozone, vevela, ma le leai o se matagi, o lea e le mafai ai ona feulaina se vaega o le osone ma afi uma o loʻo tutupu i sisifo."“Ia o lo’o i ai nisi o tagata o lo’o mafatia i fa’ama’i e a’afia i le vevela.Ma/poʻo faʻamaʻi faʻavae, lea e faʻateleina ona o le vevela o le tau."
O matagaluega o le soifua maloloina o le itumalo o Dallas ma Tarrant latou te vaavaaia galuega e fesoasoani ai i tagata o loʻo feagai ma le maualuga o pili o le eletise ona o le faʻaopoopoina o le ea malulu i le vevela o le tau.
I le Trinity Park i Fort Worth i le Aso Gafua, sa taaalo pasiketipolo ai se aiga i le tau mafanafana, ae sa i lalo o le paolo o laau i lalo o le alalaupapa.Latou te aumaia le tele o vai e faʻamautu ai le susu.
“Ou te manatu e le afaina pe afai e te i ai i le paolo ma lelei le susu,” o le tala lea a Francesca Arriaga, o le na ave lona tei ma lona tei i le paka.
O lana uo tama o John Hardwick e le tau taʻuina atu e atamai le inu tele o vai i le vevela o le tau.
"E taua tele le faʻaopoopoina o se mea e pei o Gatorade i lau masini, aua e taua tele eletise, naʻo le fesoasoani i le afu," o lana tala lea.
O le fautuaga a le MedStar e manaʻomia ai foʻi le ofuina o lavalava mama, faʻasaʻo, faʻasaʻo gaioiga ma siaki aiga, aemaise lava tagata matutua atonu e sili atu ona aʻafia i le vevela.
Inu le tele o vai, nofo i totonu o se potu malulu, mamao mai le la, ma siaki aiga ma tuaoi ina ia mautinoa latou te malulu.
E le tatau i tamaiti laiti ma fagafao ona tu'ua i totonu o le ta'avale i lalo o se tulaga.E tusa ai ma le Komisi o le Saogalemu a le Atunuu, afai o le vevela i totonu o le taavale e sili atu i le 95 tikeri, o le vevela i totonu o le taavale e mafai ona siitia i le 129 tikeri i totonu o le 30 minute.A maeʻa naʻo le 10 minute, o le vevela i totonu e mafai ona oʻo i le 114 tikeri.
O le vevela o le tino o tamaiti e faʻatolu i le lima taimi e sili atu le vave nai lo tagata matutua.A o'o le vevela o le tino o le tagata i le 104 tikeri, e amata loa le pa'u o le vevela.E tusa ai ma le Texas Department of Health Services, o le vevela autu o le 107 tikeri e afaina ai.
Afai e te galue i fafo pe faʻaumatia le taimi, fai ni puipuiga faaopoopo.Afai e mafai, toe faatulaga gaoioiga mamafa i le vaveao po o le afiafi.Malamalama i faʻailoga ma faʻamaoniga o le vevela ma le vevela.Fa'aofu ofu mama ma talatala i le tele e mafai ai.Ina ia faʻaitiitia le lamatiaga o galuega i fafo, ua fautuaina e le Pulega o le Saogalemu ma le Soifua Maloloina le faʻatulagaina o taimi malolo masani i se siosiomaga malulu pe malulu.Soo se tasi e aafia i le vevela e tatau ona alu i se nofoaga malulu.O le vevela o se fa'alavelave fa'afuase'i!Vaila le 911. O lo'o iai nisi fa'amatalaga a le CDC e uiga i fa'ama'i e a'afia i le vevela.
Tausia fagafao e ala i le avatu ia i latou o vai fou, malulu ma tele paolo.E le gata i lea, e le tatau ona tuua fagafao e aunoa ma le vaaia mo se taimi umi.E vevela tele, e tatau ona aumai i totonu.


Taimi meli: Aukuso-24-2021